Dientamöba Fragilis

Dientamöba Fragilis är trots sitt namn ingen amöba, utan en så kallad flagellat som finns i  trofozoitform och cyst form – en encellig parasit som är vanligt förekommande i hela världen och kan infektera både barn och vuxna.

Under 2012 gjordes flera provtagningar på barn i en skola i Jönköping efter att hög förekomst av magbesvär och buksmärtor förekommit, bland de barnen som testades hittade man D.fragilis hos fler än hälften.

Livscykel
Trots att denna parasit upptäcktes för första gången för över 100 år sedan vet man fortfarande väldigt lite om den. Detaljer om hur den sprids eller dess livscykel är ännu inte helt kända. Det spekuleras i om den kan spridas via djur (då den har hittats hos sällskapsdjur såsom hund och katt) via maskägg, eller direkt från människa till människa.

Eftersom det är känt att parasiten har svårt att överleva i vatten och bara klarar sig några timmar utanför sin värd, är kontaminerat vatten en mindre sannolik smittkälla. En annan teori är att den finns i nematod ägg, såsom springmask eller spolmask och följer med som en fripassagerare med dess ägg. 

Symtom
Många människor bär på parasiten utan att visa symtom, de vanligaste förekommande symtomen är obehag och/eller smärta i magen, samt diarré. Det är vanligare att barn får symtom av D.Fragilis än vuxna. Man har även funnit koppling mellan D.Fragilis och diagnosen IBS (Irritable bowel syndrome) i vissa studier och långvariga tarmbesvär i upp till två år har förekommit.

Vi har ännu inte hittat studier på hur denna parasit påverkar människan efter en längre period.

förekomst av D. fragilis och samtidiga mag-tarmbesvär noterat ökad förekomst av inflammatoriska förändringar i tarmen.” (FOHM)

Behandling
I allmänhet så behandlas inte denna parasit ifall den infekterade saknar symtom. Om symtom finns, brukar sjukvården vilja utesluta andra orsaker till symtom innan behandling ges. I Sverige behandlas ofta protozoinfektioner med antibiotika.

Vi gör alltid vårt yttersta för att hitta bästa lösningen för varje enskild individ – kvalité går före enkelhet hos oss.

 

Källor: FHMO, Parasitologi.se, Pubmed

Dessa tester påvisar Dientamöba Fragilis

 • Vår storsäljare "The Usual Suspects" inkl. Schistosomiasis och Opisthorchis Viverrini
  Vår storsäljare “The Usual Suspects” inkl. Schistosomiasis och Opisthorchis Viverrini
  Produkter på rea
  3790.00kr
 • The Usual suspects (x3)
  The Usual suspects (x3)
  Produkter på rea
  3995.00kr
 • Stora Amöbatestet
  Stora Amöbatestet
  Produkter på rea
  1895.00kr
 • Vår storsäljare "The usual suspects"
  Vår storsäljare “The usual suspects”
  2995.00kr
 • Stora PCR Testet
  Stora PCR Testet
  4790.00kr

Hej 👋

Boka in ett Gratis telefonmöte med oss där vi kan guida dig rätt vid frågor om våra produkter eller tjänster.

Klicka in dig på bokningssajten.

Sök

Skriv in ovan och tryck Enter för att söka