Taenia Saginata (Nötbandmask)
Taenia saginata (nötbandmask) är en bandmask som smittar människan genom att man äter otillräckligt tillagat nötkött ex; rå oxfilé som i carpaccio. Den här bandmasken kan leva upp till 25 år
Taenia solium (Svinbandmask)
Taenia solium (också kallad Svinbandmask) är en bandmask som främst överförs till människor via otillräckligt tillagat fläskkött (ex; i råbiff på blandfärs) samt via grödor som har gödslats med grisgödsel eller vid mänsklig direktkontakt med grisens avföring – då ägg kan få fäste på ex dina händer och ägg sväljas i kontakt med mat som du hanterar.
Strongyloides (stercoralis)
Strongyloides (Dvärgbandmask) är en rundmask som framförallt förekommer i tropiska områden i världen; sydöstra USA, central- och sydamerika, Afrika och i Asien men även i södra Europa.
Den här parasiten tar sig in genom huden på människan och migrerar runt i kroppen genom blodomloppet från tarmen upp till lungorna. Den här infektionen kan beroende på paras
Enterobius vermicularis (Springmask)
Enterobius vermicularis (Springmask) är en 1 cm lång rundmask och den vanligaste förekommande maskinfektionen i Sverige där uppskattningsvis 10–30 % av förskolebarn smittas men är mer sällan förekommande hos vuxna.
Ascaris lumbricoides (Spolmask)
Ascaris lumbricoides (Spolmask) är en av våra vanligaste förekommande maskinfektioner, det är en stor rundmask som infekterar tunntarmen och livnär sig på det du äter. Ascaris sprids så som Springmask via ägg som maskhonan lägger i tarmen. Till skillnad från Springmasken behöver Spolmaskens ägg mogna i sand eller jord för att utvecklas till ett smittsamt stadie.
Thrichuris Trichiura (Piskmask)
Thrichuris Trichiura (Piskmask) är en liten rundmask (ca 4 cm) som infekterar tarmen och suger blod. Honmasken lägger ägg i tarmen som passerar ut med avföringen och den smittar främst genom förorenat vatten, jord eller förorenade grönsaker och frukter samt är sällsynt i Sverige men mer vanligt förekommande i tropiska länder med bristande vattenrening; Central och Sydamerika, Afrika, Asien. Det är därför bra att alltid dricka renat vatten på flaska när du reser utanför Europa och USA och att alltid tvätta händerna innan du tar i mat, speciellt när du är ute och reser. Piskmasken kan leva i tarmen upp till 3 år
Hymenolepis Nana (Dvärgbandmask)
Hymenolepis Nana (Dvärgbandmask) är den minsta bland gruppen bandmaskar och kallas därför ibland för dvärgbandmasken (ska inte blandas ihop med rävens dvärgbandmask Echinococcus multiocularis).
Dvärgbandmasken är den vanligaste förekommande bandmasken hos människa och förekommer i hela världen så som i ex; södra Europa och Sydamerika – men främst i utvecklingsländer där den också kan spridas genom gnagares avföring.
Hundens Dvärgbandmask (Hydatid bandmask)
Echinococcus granulosus (hundens dvärgbandmask) är en liten bandmask (3-6 mm) som infekterar människans tunntarm. Den förekommer i hela världen och smittar främst genom förorenade livsmedel eller förorenat vatten med maskägg där hundar rör sig fritt (gatuhundar) och i länder med sämre vattenrening.
Ankylostoma, Uncinaria & Necator (Hakmaskar)
Ancylostoma duodenale och Necator americanus (människans Hakmaskar) är båda relativt små rundmaskar på upp till 1 cm som kan ta sig in genom människans hud i samband med att man exempelvis går barfota när man är ute och reser eller genom att man äter råa grönsaker. Det är en av de vanligaste förekommande maskinfektionerna och det uppskattas att omkring 700 miljoner människor runt om i världen är smittade med hakmask.
Diphyllobothrium latum (Fiskbinnikemask)
Diphyllobothrium latum, (fiskbinnikemask) är en av de största bandmaskarna (upp till 9 meter) som infekterar tarmen i människan genom förtäring av otillräckligt tillagad (rå) fisk och fiskrom. I Sverige är fiskbinnikemaskenen förhållandevis vanligt förekommande i söt- och bräckvattensfiskar såsom vild lax, lake, abborre och