Spolmask

Ascaris lumbricoides (spolmask) är en ovanlig parasit att bli smittad av i Sverige. Smittan sker oftast utomlands, i områden där det saknas fungerande system för avlopp och vattenrening, eller där man gödslar med avföring. Spolmask smittar inte från människa till människa. Inkubationstiden tar upp till åtta veckor, från att du har fått i dig ägg till att spolmasken har blivit en vuxen mask i tarmen. CDC uppskattar att ca 800 miljoner – 1,2 miljarder människor har en spolmaskinfektion.

Livscykel
En fullvuxen spolmask kan leva i ett till två år i tarmen. Varje dag producerar den många ägg som kommer ut med avföringen. Äggen mognar i naturen efter ungefär två veckor och kan sedan leva och spridas under lång tid.

Symtom
En lindrig infektion av Ascaris (Spolmask) ger oftast inga symtom men kan ibland upptäckas i avföringen. Den smittade kan också få upp spolmask genom munnen, genom att kräkas eller hosta kraftigt. Magont, trötthet och minskad aptit är vanliga symtom.

En kraftig infektion är ovanligt men kan leda till tarmvred, näringsbrist, gulsot, hosta och andningsbesvär.

Behandling
Ascaris lumbricoides (spolmask) behandlas med läkemedel som dödar spolmasken och gör att den försvinner ur kroppen efter  bara några dagar. Det är viktigt att tänka på vad du äter och dricker, om du reser till områden där vattnet kan vara förorenat.

Tester: Se nedan – Om du bara vill testa för Ascaris, skriv ett e-mail alt ring oss så ger vi dig ett reducerat test till ett reducerat pris.

Källa: 1177, CDC

Dessa tester påvisar Spolmask

 • Stora PCR Testet
  Stora PCR Testet
  4790.00kr
 • The Usual suspects (x3)
  The Usual suspects (x3)
  Produkter på rea
  3995.00kr
 • Vår storsäljare "The Usual Suspects" inkl. Schistosomiasis och Opisthorchis Viverrini
  Vår storsäljare “The Usual Suspects” inkl. Schistosomiasis och Opisthorchis Viverrini
  Produkter på rea
  3790.00kr
 • Vår storsäljare "The usual suspects"
  Vår storsäljare “The usual suspects”
  2995.00kr

Hej 👋

Boka in ett Gratis telefonmöte med oss där vi kan guida dig rätt vid frågor om våra produkter eller tjänster.

Klicka in dig på bokningssajten.

Sök

Skriv in ovan och tryck Enter för att söka