Har du parasiter?

I Europa har en överraskande stor del av befolkningen parasiter. En mycket vanlig parasit är Toxoplasma Gondii, som man kan få av bl.a. katter och andra djur eller via mat.

I Sverige antas ca 20% ha denna parasiten, som påverkar infekterade personer på olika sätt, Tex kan Toxoplasma öka risken för demens, allvarliga bilolyckor, självmord etc. ¹

Parasiten även ändra dina personlighetsdrag och kan ha allvarliga konsekvenser för människor med nedsatt immunförsvar, då kan en livslång behandling krävas. Det har kommit upp frågor inom hälsovården hur Covid-19 kan påverkas av parasiter, BBC har nämnt detta bland annat.

De flesta parasitinfektioner har inga, eller diffusa symtom som kan härstamma från flera olika saker, därför kan det vara svårt att fastställa en diagnos. Men med bra test-kit och nyaste tekniken inom Real-time PCR samt mikroskopi, blir resultaten mer säkra och man har chansen att fånga upp fler infektioner i tid.

Några av de vanligaste symtomen är:
Hudproblem (eksem, acne, urticaria, och andra hudkänsligheter)
Magproblem  (IBS, gaser, ballongmage, förstoppning, oregelbundna toalettbesök)
Trötthet och avsaknad energi
Migrän och annan huvudvärk
Matsug och/eller sötsug
Oförklarlig viktförändring
Lätt irritation

Hur får vi parasiter?

De flesta parasitinfektioner får vi via mat eller dryck där hygienen har brustit någonstans i kedjan. Det kan vara så enkelt som att vi klappat en hund och sedan glömt att tvätta händerna innan vi äter.

 

Om vi reser, kan vi få parasiter genom att  tex bada i sjöar eller gå barfota på ställen där det finns djur och parasiter i jorden etc. Och vem tvättar avokadon innan man delar den i två?

Vad händer med vårt immunsystem när vi har parasiter?

Det finns fortfarande mycket vi inte vet när det gäller detta. Det vi vet är att många parasiter påverkar oss negativt, eftersom de parasiterar på våra näringsämnen, vårt blod etc, samt kan skada inre organ på många olika sätt.

De flesta religioner har olika sätt att jobba med att undvika parasiter, Islam undviker fläskkött helt och hållet, där Taenia Solium är den parasit som orsakar mest av alla epileptiska anfall i hela världen.

Fasta är ett annat sätt som kan minska parasittrycket på individer, även många örter och kryddor har en positiv effekt mot parasiter. Exempelvis används mycket örter och kryddor i den indiska maten som har anti-parasitära egenskaper.

Parasiter har utvecklats i hundratusentals år och är mycket specialiserade på att bryta sig igenom vårt immunförsvar, där vissa parasitägg "vaknar till liv" i vår magsyra, istället för att brytas ner av den.

Många parasitinfektioner är lätta att bli av med, där specialiserar vi oss på att göra det på ett så bra och hälsosamt sätt för just dig.

Hur undviker man Parasitinfektioner?

Att få i sig parasiter är mycket vanligt - ofta kan vår kropp och vårt immunförsvar hantera dessa attacker och ta död på dessa inkräktare, men ibland så misslyckas processen.  Att tvätta alla grönsaker ordentligt samt att alltid tvätta händerna innan man rör vid mat är mycket viktigt. Att ha husdjur ger en extra dimension i detta arbetet, likväl som att ha små barn i familjen.

 

 

Vanligen upplever man väldigt få eller inga symptom alls. Vissa maskar kan du bli smittad av flera gånger, andra behöver en annan värd för att fortplanta sig vidare. Bandmask

Flundror kan leva i din lever, gallblåsa och urinblåsa. Schistosoma, som en av dessa flundror orsakar, är den näst vanligaste anledningen till urinblåsecancer efter tobak.

Uppskattningsvis har ungefär 480 miljoner en protozoa infektion. Dessa parasiter är mycket vanliga och är oftast asymtomatisk eller allvarliga symtom, beroende på vilken typ av

Fyll i vår frågeformulär och lär dig hur vi kan hjälpa dig redan idag!

*Testet ersätter inte ett läkarbesök. Har du symtom som blod i avföringen, oönskad viktnedgång och feber ska du alltid uppsöka läkare.