Om oss

Grundare & VD
Carl-Ivar Ahlqvist

Parasitkliniken startades efter att jag som grundare på nära håll erfarit oinbjudna gäster (parasiter) efter ett flertal resor runt om i världen och genom åren. I djupgående dialoger med specialistläkare inom området i både Europa och i USA blev det tydligt att det finns ett enormt behov av våra tjänster – nu när verksamheten är igång har det blivit än mer påtagligt att många ovetandes bär på parasiter och i vilken omfattning det påverkar hälsan.

Svårigheten att finna tillförlitliga parasittester och att nå en diagnos till mina symtom gav insikt i hur det går att förbättra förutsättningarna för de som är drabbade av parasitinfektioner samt behovet av att kunna erbjuda prisvärda, lättillgängliga och tillförlitliga sätt att testa sig själv för parasitinfektioner utan att belasta vården.

Teamet

I dagsläget är vi 2 personer som arbetar med detta (utöver det är vi ett flertal laboratoriepersonal, sjuksköterskor och läkare).

Carl-Ivar grundare & VD; har tidigare varit verksam i flera olika startups i både Europa samt USA och har ett djupgående intresse i hälsa och välmående. Efter en Masters från Maastricht University har Carl-Ivar jobbat med investment banking och i startup inom återvinning och hållbarhet. I verksamheten på Parasitkliniken är det hälsan som står i fokus och möjligheten att tillgodose ett bättre välmående för oss alla.

Christian arbetar med support och IT-lösningar i företaget.

Anna & Pia är våra anställda sjuksköterskor.

Vi talar Engelska, Spanska & Holländska flytande!

Våra Läkare
Vår läkare för mycket svåra infektioner heter Dr. Wojciech Ozimek som har en livslång yrkeserfarenhet inom parasitinfektioner samt infektioner av fästingburna sjukdomar.

Advisory Board
I vår Advisory Board ingår bland annat en specialist på tarmslem och parasitanalyser samt en läkare med 30 års erfarenhet av behandling av parasitinfektioner.

Kontaktuppgifter

Vårt kontor ligger på Kungsgatan 4, 411 19, Göteborg.

TELEFON & E-POST

(Mån-Fre) 10.00-11.00 & 14.00-15.00

Tel: 010-750 24 50

E-POSTADRESS

hej@parasitkliniken.se

Tveka inte att ringa eller skicka oss ett mail om du undrar över något!

Carl-Ivar Ahlqvist

Grundare & före detta parasitvärd

För ett par år sedan fick jag vad som sannolikt var mitt livs största chock när min läkare berättade för mig att jag hade flera olika parasiter som levde i min kropp. Det hade samlat sig en intressant cocktail av parasiter, bland annat amöbor och andra mindre angenäma gäster. Ska jag vara helt ärlig hade jag känt på mig en längre tid att det inte stod helt rätt till i kroppen men jag hade aldrig föreställt mig att det skulle kunna bero på parasiter. Jag gjorde det som de flesta av oss i samma situation förmodligen skulle ha gjort och Googlade i hopp om att kunna lära mig något mer. 

Att googla medicinska åkommor och parasiter kan var en rätt så otrevlig upplevelse, milt uttryckt är det något lite utöver det vanliga, och naturligtvis gjorde det med mig precis så som det gör med så många andra att det öppnade upp för betydligt många fler frågor än svar! 

Jag hade tur nog en fantastisk läkare vid min sida som guidade mig genom parasit världen med allt vad det innebar och som dels fick mig att släppa min initiala rädsla men som även hade förmågan att lyfta fram ett engagemang i mig att fördjupa mig i de olika parasitinfektionerna och tillgängliga behandlingsalternativ.

Insikten jag fick med mig var att de flesta av oss någon gång i livet kommer att stöta på och få uppleva en eller flera parasitinfektioner. Jag var långt ifrån den första eller den sista människan att ha en parasitinfektion och jag behövde själv ta ansvar och kontroll över mitt välmående och hälsa för att kunna må bättre.

Parasiter kan vara allt från lättare infektioner som springmaskar vilket sprids på förskolor/skolor till mer exotiska i sitt slag och som vi ovetandes kan få med oss under ex en utlandsresa. En av de största lärdomarna i min egen utmaning att identifiera mina oinbjudna gäster var att det var det sista som min läkare misstänkte och letade efter. Mina symtom började då jag bodde utomlands, de var svårtydliga och diffusa. Påtagligt var att jag kände mig långt ifrån frisk eller i den toppform jag brukade befinna mig och märkbart men framförallt synligt var att jag hade ett form av hudutslag (nässelutslag även kallat urtikaria) vilket inte stod i motsvarighet till hur pass mycket sämre mitt allmänna mående var.

Under tiden jag utreddes för mina symtom hade jag en mycket bra kommunikation och samarbete min behandlande läkare. Det ska också tilläggas att min läkare var både grundlig och noggrann, beställde flertalet blodprover och minst lika många undersökningar innan vi till slut fann orsaken – eller i alla fall en av dem. Det var först när min läkare beställde ett så kallat “standard mikroskopi test” (mikroskopianalys) för parasitinfektioner som vi började öppna upp orsaken till mina symtom och hälsoproblem. Det skulle med tiden visa sig vara betydligt många fler parasiter i min kropp än den vi fann där och då och det blev uppenbart av alla de följande parasittesterna jag sedan genomgick att de var både kostsamma och inte alltid helt framgångsrika i att identifiera och fastställa samtliga parasiter jag bar på.

De parasitanalyser som idag i regel sker som en första utredande analys för misstänkt parasitinfektion bygger ofta enbart på en mikroskopianalys. Det finns många felmarginaler i en mikroskopianalys och orsakerna till att infektioner kan missas beror både på hur noggrant och i vilken omfattning provet analyserats. Med de förutsättningarna och möjliga felmarginalerna är det lätt hänt att en eller flera parasitinfektioner kan missas i samband med analysen. I mitt fall krävdes det flertalet upprepade parasittester som även omfattade andra kompletterande analysmetoder, exempelvis en så kallad PCR-analys. PCR en förkortning för (Polymerase chain reaction) analysen bygger inte på att parasiten ska kunna ses eller identifieras i ett mikroskop utan fastställer istället parasitens arvsmassa (DNA) direkt i provet. PCR och är många gånger en nödvändig kompletterande analysmetod till mikroskopi för att säkerställa ett pålitligt resultat vid parasitinfektioner.

Parasitkliniken startades så efter det att jag själv erfarit oinbjudna gäster (parasiter) och då det efter djupgående dialoger med specialistläkare inom området, i både Europa och i USA, blev tydligt att det fanns ett enormt behov av våra tjänster. Nu när verksamheten är igång har det blivit än mer påtagligt att många ovetandes bär på parasiter och i vilken omfattning parasitinfektioner påverkar hälsan. Svårigheten att finna tillförlitliga parasittester och att nå en diagnos till mina symtom gav insikt i hur det går att förbättra förutsättningarna för de som är drabbade av parasitinfektioner samt behovet av att kunna erbjuda prisvärda, lättillgängliga och tillförlitliga sätt att testa sig själv för parasitinfektioner utan att belasta vården.

När jag själv började arbeta med parasittester ville jag därför försäkra mig om att vi kunde erbjuda de bästa analysmetoderna och utvärderade flera olika laboratorium i Europa och i USA innan jag valde de mest noggranna laboratorierna och parasitanalyserna så som exempelvis den PCR-metoden vi erbjuder i våra parasittester, så kallad “Real Time quantitative PCR” vilket är en PCR-analys som reagerar med ytterst små mängder artspecifikt DNA i proverna och som har den på marknaden högsta noggrannheten i identifieringen av Parasit-DNA.

Parasiter ses fortfarande som något ovanligt här i Sverige och något som i regel förekommer i andra delar av världen. Ser man till sättet vi lever idag, vad vi äter och hur vi reser, är det kanske inte helt otänkbart att även vi i Europa och i Norden kan bli bärare av parasitinfektioner som påverkar vårt välmående och hälsa. För att kunna utreda om det är en parasitinfektion som orsakar de symtom du upplever är det enda sättet att komma vidare att undersöka om så är fallet med ett pålitligt parasittest och det vill jag påstå att vi kan erbjuda dig i våra produkter.

Vänta inte, ta tag i ditt välmående nu och undersök om även du är bärare av en parasitinfektion!

Fd. Parasitvärd, Carl-Ivar Ahlqvist

Hej 👋

Boka in ett Gratis telefonmöte med oss där vi kan guida dig rätt vid frågor om våra produkter eller tjänster.

Klicka in dig på bokningssajten.

Verifierad av MonsterInsights