Fasciolopsis Buski (Tarmflundra)

Fasciolopsis Buski (Tarmflundran) – är den största flundran ca (7-10 cm lång och ca 2-3 cm bred) som kan smitta till och förekomma i människan. Tarmflundran infekterar… ja du gissade rätt (!) – i tarmen. Den förekommer främst i Asien och smittar bland annat genom förtäring av okokta vattenväxter som används i asiatisk matlagning eller otillräckligt renat/förorenat vatten. 

Livscykel
Som vid andra infektioner med flundror kläcks flundrans ägg först efter det att den infekterade avföringen når sötvatten vartefter den infekterar en mellanvärd (ett snigeldjur) för att vidareutvecklas till ett smittsamt stadie som fäster vid vattenväxter. Väl inne i människans kropp fäster tarmflundran sig vid människans tarmvägg och förökar sig Tarmflundran asexuellt till ett stort antal under endast ett par månader. Tarmflundran lever omkring 1 år men fortsätter att föröka sig och möjliggör på så sätt att infektionen kan fortlöpa.  

Symtom
Den smittade kan få symtom som buksmärtor, diarré, förstoppning, feber och illamående. I vissa fall förekommer även anorexi och kräkningar. Svårare och obehandlade infektioner ge allvarliga konsekvenser, speciellt hos barn.

Hej 👋

Boka in ett Gratis telefonmöte med oss där vi kan guida dig rätt vid frågor om våra produkter eller tjänster.

Klicka in dig på bokningssajten.

Verifierad av MonsterInsights