Opisthorchis Viverrini (Asiatisk leverflundra)

Opisthorchis Viverrini (även kallad Asiatisk leverflundra) – en plattmask med möjlighet att infektera levern, urinblåsan och gallgången i människa. Den förekommer som namnet även skvallrar om framförallt i Asien men även i vissa delar av Europa och smittar främst genom förtäring av rå eller ej tillräckligt tillagad fisk (ex Sushi, rökt/gravad fisk och liknande maträtter). Den asiatiska leverflundra infekterar ofta levern samt gallblåsan och kan över tid ge en ökad risk för utveckling av tumörbildning i både lever och gallblåsa. 

Livscykel
Den asiatiska leverflundran behöver flera så kallade mellanvärdar för att utvecklas från ägg till en smittsam, vuxen individ (ägg-snigeldjur- fisk- människa). Den smittar därför inte direkt mellan människa men obehandlad kan den asiatiska leverflundran leva i människan kropp i upp till 25-30 år!

Symptom
Symtom på infektion med asiatisk leverflundra kan variera från relativt obemärkta till förhållandevis kraftiga symtom med buksmärtor, matsmältningsbesvär, påtagligt illamående, förstoppning eller diarré och vid infektion av gallblåsan kan du märka att avföringen även bli ljus/blek. 

Hej 👋

Boka in ett Gratis telefonmöte med oss där vi kan guida dig rätt vid frågor om våra produkter eller tjänster.

Klicka in dig på bokningssajten.

Verifierad av MonsterInsights