Hakmask

Ancylostoma duodenale (hakmask) tillhör också gruppen inälvsmaskar, en grupp parasiter som orsakar infektion hos människor genom kontakt med parasitägg och larver. Trots att de trivs mest i tropiska länder och är mindre påträffade i Sverige, finns det bekräftade smittfall (se länk). En vuxen hakmask blir cirka 1 cm lång. Människor är den enda värden för hakmasken och den kan förekomma hos alla åldersgrupper.

Livscykel
En vuxen hakmask producerar tusentals ägg om dagen som passerar ut med avföringen och faller på varm och fuktig jord, som omvandlas till smittsamma larver. Larverna tränger sig sedan in igenom huden och flyttas uppför andningsvägarna via bronkerna och luftstrupen till svalget. De fäster sig i den övre delen av tunntarmen, här mognar de och utsöndrar ägg i 5-9 veckor. En vuxen hakmask lever i 1-5 år.

Symtom
Utslag och luftvägssjukdomar är tidiga symtom som ofta inte märks av. Utslagen kommer där larven trängt in i huden, vilket kan orsaka svullnad, rodnad och klåda. Antalet vuxna hakmaskar kan vara avgörande för besvären. Lungsymtomen består av episoder av astma, feber, hosta eller blodiga upphostningar.

Tarmsymtom är oftast ovanliga men förekommer i sällsynta fall i ett senare skede. Då kan symtom såsom minskad aptit, obehag i magen och diarré förekomma. Vid en svårare infektionsgrad av maskar kan akuta och kroniska besvär uppstå, som blodbrist (anemi).

Behandling
Det finns läkemedel mot hakmask och vid anemi ges även järnpreparat.

Källor: internetmedicin, netdoktor

Dessa tester påvisar Hakmask

 • Stora PCR Testet
  Stora PCR Testet
  4790.00kr
 • The Usual suspects (x3)
  The Usual suspects (x3)
  Produkter på rea
  3995.00kr
 • Vår storsäljare "The usual suspects"
  Vår storsäljare “The usual suspects”
  2995.00kr
 • Minsta Testet
  Minsta Testet
  1495.00kr

Hej 👋

Boka in ett Gratis telefonmöte med oss där vi kan guida dig rätt vid frågor om våra produkter eller tjänster.

Klicka in dig på bokningssajten.

Sök

Skriv in ovan och tryck Enter för att söka