Hundens Dvärgbandmask (Hydatid bandmask)

Echinococcus granulosus (hundens dvärgbandmask eller hydatid bandmask) – är en av de mindre bandmaskarna (3-6 mm) med möjlighet att även infektera människans tunntarm. Den smittar främst genom förorenade livsmedel och förorenat vatten framförallt i områden där hundar rör sig fritt och i länder med sämre vattenrening. Echinococcus granulosus har förmågan att kunna sprida sig ut i människans kropp via blodcirkulationen och orsaka allvarligare sjukdom med utveckling av cystor i organ och lungor – så kallad cystisk echinococcus eller hydatid sjukdom. 

Då denna bandmaskinfektion kan smitta mellan hund till människa och det alltid bra att alltid ha som vana att tvätta sina händer efter det att du varit i kontakt med en hund, framförallt under en utlandsresaoch innan hantering av mat. 

Echinococcus granulosus förekommer på samtliga kontinenter men är sällsynt förekommande i Europa och är en mycket sällsynt förekommande infektion i Sverige med ett par enstaka fall per år där samtliga smittats utomlands. Mer vanligt förekommande är infektionen i mellanöstern. 

Hej 👋

Boka in ett Gratis telefonmöte med oss där vi kan guida dig rätt vid frågor om våra produkter eller tjänster.

Klicka in dig på bokningssajten.

Verifierad av MonsterInsights