Schistosoma (Snäckfeber)

Schistosomiasis haematobium (även känt som bilharzia eller snigelfeber) är en så kallad sjukdom som orsakas av parasitmask av släktet Schistosoma. Över 200 miljoner människor beräknas vara infekterade i världen. Denna parasit förekommer främst i Afrika, söder om Saharaöknen, men även på Karibiska öar, Kina och i norra Sydamerika.

Opisthorchis Viverrini (Asiatisk leverflundra)

Opisthorchis Viverrini (också kallad Asiatisk leverflundra) är en plattmask som kan infektera levern, urinblåsan och gallgången i människan. Den förekommer som namnet skvallrar om framförallt i Asien men även i delar av Europa och smittar genom att man äter rå, eller ej tillräckligt tillagad fisk (ex Sushi, rökt eller gravad fisk). Asiatisk leverflundra infekterar ofta levern och gallblåsan och kan över tid ge en ökad risk för utveckling av cancer i både lever och gallblåsa. 

Fasciola (De stora leverflundrorna)

Fasciola hepatica & Fasciola gigantica är stora leverflundror omkring 3-7  cm långa och ca 1,5 cm breda och förekommer på samtliga kontinenter men är mer vanligt förekommande i central- och Sydamerika, Asien samt i Afrika. I Sverige är smitta med Fasciola hepatica ovanlig men den har identifierats i både södra och mellersta delarna av Sverige och mer nyligen även rapporterats in från Gotland.

Smittar sker främst genom förtäring av förorenade växter som har gödslats eller då vi äter otillräckligt tillagat (rått) nötkött men framförallt lever.

Fasciolopsis Buski (Tarmflundra)

Fasciolopsis Buski (också kallad Tarmflundran) är den största flundran (7-10 cm lång och 2-3 cm bred) som hittats i människa. Tarmflundran infekterar… ja du gissade rätt (!) – tarmen. Den förekommer i Asien och smittas genom förtäring av okokta vattenväxter som används i asiatisk matlagning eller otillräckligt renat/förorenat vatten.

Hej 👋

Boka in ett Gratis telefonmöte med oss där vi kan guida dig rätt vid frågor om våra produkter eller tjänster.

Klicka in dig på bokningssajten.

Verifierad av MonsterInsights